Våra producenter

Vi erbjuder bara viner från vinmakare vi har en personlig regelbunden kontakt med. Gemensamt för dem alla är att de håller en hög kvalitet, brukar jorden med stort kunnande och enligt ekologiska eller biodynamiska principer, samt tillverkar sina viner med minimal intervention utan tillsatser. Många viner i vårt sortiment kommer från gården Pheasant's Tears i Kakheti i östra Georgien. Där är vi på Gaumarjos Vin aktiva delägare sedan 2010. På så sätt har vi en unik direktkontakt med den georgiska kulturen kring naturligt vin.

Antalet buteljer är ofta mycket begränsat och vi kan inte garantera att alla våra vinmakare finns tillgängliga i Sverige vid varje given tidpunkt.

Alapiani's Marani

Kakheti, Kartli

Merab Mirtskhulava

Alapiani är vid det här laget en relativt väletablerad naturvingård i Georgien. Odlingarna ligger i byarna Vazisubani i den östliga regionen Kakheti, samt Okami i den centralt belägna regionen Kartli. I det förstnämnda läget odlas druvorna Rkatsiteli, Kakhuri Mtsvane, Saperavi och Cabernet Sauvignon, medan den andra odlingen i ett svalare läge är ägnad åt Chinuri, Tavkveri och Shavkapito. All vinframställning sker på traditionsenligt sätt i qvevri, utan filtrering eller några som helst tillsatser eller kemikalier i processen.

Amiran Vepkhvadze's Cellar

Imereti

Amiran Vepkhvadze

Amirans vineri och källare ligger öster om Ajamurofloden i en bördig dal på 200 meters höjd över havet. Liksom sina historiska föregångare odlar han sina druvor högt upp i en pergola för att hålla druvorna långt bort från markens fuktighet i regionens subtropiska klimat. Enligt samma tradition sker all fermentering naturligt i qvevri, där vinet sedan lagras i 9 månader innan det buteljeras utan filtrering eller tillsatser.

Gia Jamberidze

Guria

Gia Jamberidze

Gia Jamberidzes vingård ligger i regionen Guria, närmare bestämt i bergen vid byn Chokhatauri. Gia gör vin av sorterna Tsitska och Tsolikouri. Jordbruket är ocertifierat biodynamiskt och fermenteringen påbörjas i ekfat, för att därefter avslutas i glaskärl. Gias viner är framställda helt utan tillsatser.

Iago's Wine

Kartli

Iago Bitarishvili

Chinuri är tveklöst en av de viktigaste druvsorterna stammande från regionen Kartli och vinmakaren Iago är lika tveklöst dess främsta företrädare och hjälte. Hans fokuserar helt och fullt på denna druva, ungefär som bröderna Vodopivec i italienska Friuli fokuserar på deras inhemska druva Vitovska. Iago gör två Chinuriviner: en med och en utan skalkontakt. Iago köpte sina förta qvevri 2005 och 2008 lanserade han sin första årgång på marknaden. Vingården var den första i Georgien att bli biodynamiskt certifierad. Odlingarna är belägna i Mukhranidalen, som är en kulturhistoriskt framstående region. Odlingsarealen uppgår till två hektar och själva vineriet och källaren ligger i byn Chardakhi, nära den forna huvudstaden Mtskheta.

Iberieli

Kakheti, Guria

Zurab Toupridze

Iberieli är en familjegård om 10 hektar med vin som drivs av geologen Zurab Topuridze i Guria västerut och i Kakheti österut. Namnet Iberieli, som valdes av Zurabs barn, refererar till det forntida folk i Kaukasus som gjorde vin för flera tusentals år sedan – det folk som sedermera blev georgier – och som tros ha uppfunnit kosten att framställa vin i qvevri. Familjens önskan är att återinrätta och bevara den autentiska traditionen med vinframställning i qvevri, samt att producera unika naturliga viner från från inhemska druvsorter. Så sätter de standarden och föregår med sitt exempel för sina vänner och kollegor i den georgiska naturvinsrörelsen.

Kerovani

Kakheti

Archil Natsvlishvili

Kerovani är en liten familjeägd vingård i den östligaste regionen Kakheti. Alla viner framställs naturligt i qvevri på traditionellt vis. Odlingarna på sluttningarna intill byarna Iliatsminda och Nukriani har sina distinkta karaktärsdrag. Tack vare det, så går det att framställa röda och vita viner med mycket olika stämningar och särdrag. Ordet ’kerovani’ betyder ’stort ljus’ och refererar till det tända ljus som lyste upp ett hem förr i tiden. Kerovani är ett derivat av ’kera’ som betyder familjens härd. Med detta vill Archil och hans familj visa att värdena kring vinframställning, - kultivering och gästfrihet ligger dem varmt om hjärtat.

Oda Family Winery

Samegrelo

Keto Ninidze

Oda är en familjedriven vingård som började producera vin 2015. Jordbruk och vinframställning sköts av Keto Ninidze. Odlingarna ligger alldeles intill den byggnad som inhyser både viner och familjens bostad i orten Martvili. Ordet ’oda’ är benämningen på den säregna typen av hus som representerar den traditionella megreliska byggstilen, med en pelarförsett veranda som håller fuktigheten borta och skänker skugga. Keto är gift med Zaza, som även han gör vin under namnet Vino M’artville. Tillsammans flyttade de till Martvili från Tbilisi, men själva huset tillhörde Zazas gammelfarfar, som reste byggnaden för cirka 100 år sedan. Oda gör huvudsakligen vin av druvan Ojaleshi, samt en mindre mängd av Tchvitiluri. 2017 donerade en plantskola de lokala druvsorterna Koloshi, Dudghushi, Lakaiazh och Ashugazh till gården, som sedermera har som nischverksamhet att bevara och producera vin av dessa sällsynta sorter.

Pheasant's Tears

Adjara, Guria, Kakheti, Imereti, Kartli

Gela Patalishvili

Pheasant’s Tears ligger beläget i Georgiens största vinregion, Kakheti. Här är även Gaumarjos Vin ägare av en tredjedel sedan 2010. På Pheasant’s Tears producerar vi hantverksmässiga naturviner enligt uråldrig Georgisk tradition. Vi sköter allt jordbruk själva och odlar inhemska druvsorter i unika jordmåner enligt biodynamiska principer för att få fram starka och friska druvor. Alla våra viner fermenteras och lagras i qvevri nedgrävda i jorden. Fermenteringen sker på naturlig väg med naturligt förekommande jäststammar och yttersta noggrannhet av vinmakaren Gela för att åstadkomma karaktärsfulla och sofistikerade viner, djur rotade i den Georgiska jordens och kulturens rikedom. Namnet Pheasant’s Tears härstammar från en Georgisk sägen, i vilken hjälten hävdar att endast ett vin bortom all beskrivning kan få fasaner att gråta glädjetårar. Med varje flaska som lämnar vår vingård strävar vi efter att uppfylla denna standard.

Shalva Natroshvili

Kakheti

Shalva Natroshvili

Shalva (Zaza) Natroshvilis vingård ligger i byn Zemo Matchkhaani i Kakheti. Den odlade arealen uppgår till 3,3 hektar och ligger mellan mikrozonerna Tibaani och Gumbati som domineras av Rkatsiteli respektive Saperavi Budeshuri, Kakhuri Mtsvivani och Kakhuri Mtsvane. Zaza har odlat ekologiskt sedan begynnelsen helt utan systemiska bekämpningsmedel . Merparten av arbetet i vingården görs för hand och skalkontakten är på Kakhetiskt vis lång, ofta upp till ett halvår.

Tanini

Tbilisi, Kartli, Kakheti

Emzar Vasadze

Emzar Vasadze och hans familj framställer naturliga qvevriviner i Tbilisidistriktet, alldeles vid gränsen mot regionen Kvemo Kartli. Som namnet konstaterar så är Vasadzes viner förvånansvärt begåvade med tanniner. Vinkällaren, som Emzar själv har byggt intill sitt trähus, ligger i orten Kiketi på 1250 meters höjd över havet. En del druvor köps in av biodynamiskt odlande vänner i Kakheti, men druvsorten Saperavi odlar han på egen hand i mikrozonen Mukuzani, som anses ha de bästa jord- och klimatmässiga förutsättningarna för just denna druva.

Vino M'Artville

Samegrelo, Imereti, Lechkhumi

Zaza Gagua

Vino M’Artville grundades 2012. Gården förfogar över 0,5 hektar med druvan Ojaleshi i kommunen Martvili i västra Georgien. De har även partnerskap med andra vinodlare i regionerna Samegrelo, Imereti och Lechkhumi som också brukar jorden enligt biodynamiska principer. Från dessa får de druvsorterna Orbeluri Ojaleshi, Tsolikauri och Krakhuna. Zaza är gift med Keto Ninidze, som gör vin under eget varumärke: 'Oda Family Winery' och som stilmässigt skiljer sig ganska mycket från Vino M'Artville. Vino M’Artville gör sina viner i qvevri eller rostfritt stål. Inga tillsatser förekommer i vinifieringen frånsett en ytterst liten mängd svavel vid buteljering.